Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου - Υπηρεσιών στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007 -2013
νέος ιστότοπος της ΕΥΔ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

Παραδείγματα Έργων

Νέο αντιυπερτασικό φάρμακο από την ELPEN: τρεις δραστικές ουσίες σε ένα και μόνο δισκίο [5/3/2021]


Η φαρμακευτική εταιρεία ELPEN αναπτύσσει και παράγει υψηλής ποιότητας πρωτότυπα και γενόσημα φάρμακα, με κύριο γνώμονα τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ανθρώπων.

H έρευνα και η καινοτομία στον τομέα των φαρμάκων συμβάλλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση νέων μεθόδων αντιμετώπισης χρόνιων παθήσεων όπως η υπέρταση τόσο για τη βελτίωση της συμμόρφωσης των ασθενών όσο και για τη μείωση του κόστους για το σύστημα υγείας.

Η ELPEN με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων και Υπολογιστικών Μαθηματικών του ΙΤΕ, ανέπτυξε ένα νέο φαρμακευτικό προϊόν που διασφαλίζει ισχυρή αντιυπερτασική δράση συνδυάζοντας τρεις (3) δραστικές ουσίες σε μια και μόνο φαρμακευτική μορφή (δισκίο): Αμλοδιπίνη (Amlodipine), Ιρβεσαρτάνη  (Irbesartan) και Υδροχλωροθειαζίδη (Hydrochlorothiazide), στο πλαίσιο του προγράμματος "ΕΡΕΥΝΩ–ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ–ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ".

Τα οφέλη που προκύπτουν για τους ασθενείς είναι σημαντικά καθώς μεταξύ άλλων μπορούν πιο εύκολα να ακολουθούν πιστά την φαρμακευτική αγωγή με την λήψη ενός μόνο δισκίου για την υπέρταση αποφεύγοντας την υπερδοσοαλογία, να σταθεροποιείται η απόκριση τους στη θεραπεία ενώ παράλληλα μειώνεται το κόστος τόσο για τον ασθενή όσο και για το φορέα περίθαλψης.

Το ερευνητικό έργο 3CT4Hypertension , κατέληξε σε τελικό προϊόν, ακολουθώντας όλα τα στάδια που διέπουν την ανάπτυξη και παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων. Πέρα από τον καινοτόμο χαρακτήρα στα επιμέρους στάδια παραγωγής, τηρήθηκαν όλες οι αρχές ορθής βιομηχανικής πρακτικής και οι φάσεις ανάπτυξης, που περιλαμβάνουν:

  • Μελέτες προμορφοποίησης και μορφοποίησης,
  • Μελέτες σταθερότητας,
  • Ανάπτυξη και επικύρωση αναλυτικών μεθόδων,
  • Επικύρωση διεργασίας παραγωγής σε βιομηχανική κλίμακα,
  • Σύνταξη τεχνικού φακέλου προς αδειοδότηση σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα,
  • Απόδειξη της δράσης in vivo, με κλινική μελέτη βιοϊσοδυναμίας.

Η κλινική μελέτη βιοϊσοδυναμίας έχει ολοκληρωθεί ενώ η εταιρεία έχει υποβάλει αίτηση αδειοδότησης στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.).  Αναμένεται η έγκριση του Ε.Ο.Φ. για την κυκλοφορία του νέου σκευάσματος στην αγορά.

Είναι πολύ σημαντικό ότι μέσω του έργου αναπτύχθηκε μία τεχνολογική πλατφόρμα που μπορεί να εφαρμοστεί σε πολυάριθμα έργα.  Ήδη υπάρχει μία ακόμη εφαρμογή σε συνδυασμό αντιλιπιδαιμικών προϊόντων υπό αδειοδότηση, ενώ περισσότερα προϊόντα βρίσκονται υπό αξιολόγηση. Λόγω της συγκεκριμένης πλατφόρμας έχει αναπτυχθεί διεθνές ενδιαφέρον για τις παραγωγικές δυνατότητες και την τεχνογνωσία της ELPEN.

Βασικός στόχος της Ενιαίας Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ είναι η σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων προς διεθνείς αγορές.

Η δράση συγχρηματοδοτείται από το ΕΠΑνΕΚ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους) και υλοποιείται μέσω της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και Εφαρμογής Δράσεων στους τομείς Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ).

Ιστοσελίδα: www.elpen.gr 

 


Επιστροφή



Print out this page Increase font size Decrease font size GR / EN
Νέο πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα 2021-2027

Microsite Καλών Πρακτικών ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ | Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης

Guarantee Fund | Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης

EquiFund

TEPIX

TEPIX

COVID-19