Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου - Υπηρεσιών στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007 -2013
νέος ιστότοπος της ΕΥΔ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

Παραδείγματα Έργων

Στερέωση-Συντήρηση-Αναστήλωση-Ανάδειξη του Ανακτόρου των Αιγών [1/11/2018]


Το έργο στον ιδιαίτερα σημαντικό αρχαιολογικό χώρο των Αιγών περιλαμβάνει εργασίες αντιστήριξης του βόρειου πρανούς του χώρου έδρασης του μνημείου, ώστε να αποσοβηθεί ο κίνδυνος κατολίσθησης του κτιρίου. Μέρος του έργου αποτελεί η αναστήλωση των κιονοστοιχιών της νότιας στοάς της πρόσοψης, του προπύλου και του μεγάλου αρχετυπικού δωρικού περιστυλίου με σκοπό να αποκτήσει το μνημείο την διάσταση του ύψους και κάτι από το αρχικό μεγαλείο του. Επίσης περιλαμβάνεται η αποκατάσταση των δύο μεγάλων ανδρώνων (χώροι συμποσίων) της βορειοανατολικής πτέρυγας με τα σωζόμενα στη θέση τους αρχαία ψηφιδωτά καθώς και η συνολική αισθητική αποκατάσταση του αναταγμένου-αναστηλωμένου τμήματος του μνημείου.

Πέρα των ανωτέρω θα γίνει στερέωση και ανάταξη του βόρειου/βορειοανατολικού/βορειοδυτικού πιόσχημου αναλημματικού τοίχου μαζί με τις εσωτερικές του αντηρίδες ενώ θα ολοκληρωθεί και η συντήρηση /ανάταξη της βόρειας/βορειοανατολικής πτέρυγας του μεγάλου περιστυλίου, οι εσωτερικοί τοίχοι της οποίας εμπλέκονται με το ανάλημμα και του δυτικού περιστυλίου που συναρτάται προς τον δυτικό εξωτερικό τοίχο-ανάλημμα του μνημείου. Τέλος θα γίνει μια ήπια διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου όπου περιλαμβάνεται η περίφραξη με τις εισόδους, οδεύσεις, τοποθέτηση εποπτικού υλικού και θα περιληφθούν και τα λιγοστά σωζόμενα κατάλοιπα (πρώτη σειρά εδωλίων, θεμέλια σκηνής) του αρχαίου θεάτρου των Αιγών, στο οποίο δολοφονήθηκε ο Φίλιππος Β.

Aλλες εργασίες που πραγματοποιούνται περιλαμβάνουν τη συντήρηση - συμπλήρωση λίθινων αρχιτεκτονικών μελών και δομών, καθαρισμός, συντήρηση κεραμικής και κινητών ευρημάτων (νομίσματα κλπ). Στο έργο συμπεριλαμβάνεται το σκέλος της επιστημονικής έρευνας, τεκμηρίωση (καταγραφή, τοπογράφηση, φωτογράφηση, βιντεοσκόποηση) αρχαιοτήτων και εργασιών και η πληροφόρηση με τη δημιουργία εποπτικού υλικού συμβατικού και ψηφιακού, η διεξαγωγή διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου, ενημερωτικών ημερίδων για ΜΜΕ, εκπαιδευτικού προγράμματος και άλλες ενέργειες.

Δεδομένου ότι ο Αρχαιολογικός χώρος των Αιγών αποτελεί Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς εγγεγραμμένος στον κατάλογο της UNESCO και ότι περιλαμβάνει ορισμένα από τα πιο εντυπωσιακά και διεθνώς γνωστά ευρήματα του 20ου αιώνα γίνεται αντιληπτή η σπουδαιότητα του έργου με το οποίο το μνημείο θα αποκτήσει μέρος της αρχικής του μεγαλοπρέπειας και θα είναι πλήρως επισκέψιμο προς το κοινό το οποίο ήδη έχει 200.000 περίπου επισκέπτες το χρόνο κατά μέσο όρο, αποτελώντας τον πιο σημαντικό αρχαιολογικό χώρο της Ελλάδας βορείως των Δελφών.

Συνολικά χάρη στο έργο αναμένεται να έχουμε σημαντική αύξηση της ήδη υψηλής επισκεψιμότητας και τουλάχιστον διπλασιασμό του χρόνου παραμονής των επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών και γενικότερα στην Ημαθία και την Κεντρική Μακεδονία. Επιπροσθέτως αναμένεται πώς άμεσα αλλά και έμμεσα θα υπάρξει αύξηση των θέσεων εργασίας στην περιοχή ενώ θα υπάρξει και τόνωση των εκπαιδευτικών - πολιτιστικών δραστηριοτήτων με θετικές συνέπειες για την ποιότητα της ζωής κατοίκων και επισκεπτών. Ουσιαστικά με το έργο αναβαθμίζεται και παραδίδεται με τον προσήκοντα τρόπο στους πολίτες της Ευρώπη ένα μνημείο που εξ αιτίας της ιστορίας, αλλά και της αισθητικής του συγκαταλέγεται επάξια ανάμεσα στους θησαυρούς της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

Δείτε εδώ την carte postale που επιλέχθηκε από το Euinmyregion

 

aiges


Επιστροφή



Print out this page Increase font size Decrease font size GR / EN
Νέο πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα 2021-2027

Microsite Καλών Πρακτικών ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ | Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης

Guarantee Fund | Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης

EquiFund

TEPIX

TEPIX

COVID-19