Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου - Υπηρεσιών στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007 -2013
νέος ιστότοπος της ΕΥΔ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

Παραδείγματα Έργων

«Rural Broadband» / Ένα σημαντικό έργο για την Περιφέρεια, βραβευμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή [1/11/2018]


Το «Rural Broadband» είναι ένα μεγάλο έργο συνολικού προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης 161.061.091,94 ευρώ (συνολικός Π/Υ 199.715.754,01 μαζί με ΦΠΑ) και έχει χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα στο πλαίσιο των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων: ΕΠ Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ), EΠ Αγροτικής Ανάπτυξης, ΕΠ Μακεδονίας-Θράκης και ΕΠ Ψηφιακή Σύγκλιση και είχε ως στόχο τη μείωση του «ευρυζωνικού χάσματος» μεταξύ των πλέον μειονεκτικών περιοχών της Ελλάδας (λευκές αγροτικές περιοχές) και των περιοχών της υπόλοιπης χώρας. Χωρίζεται σε 2 φάσεις με την πρώτη να αφορά την υλοποίηση (κατασκευή) και τη δεύτερη την λειτουργία των υποδομών.

Η υλοποίηση του έργου πραγματοποιήθηκε με σύμπραξη μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) της μορφής ΒΟΤ (Build, Operate, Transfer) για την παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών χονδρικής σε όλους τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους με την αξιοποίηση της υποδομής (δίκτυο) που θα αναπτυχθεί.

Χάρη στο έργο αποκτούν πρόσβαση σε ευρυζωνικό δίκτυο 5.077 οικισμοί και αντιστοίχως 525.287 κάτοικοι. Είναι προφανές ότι τα οφέλη για τους απομακρυσμένους αυτούς πληθυσμούς είναι μεγάλα καθώς αίρεται ο «ψηφιακός αποκλεισμός» των «Λευκών Περιοχών» και προσφέρεται πρόσβαση στις σύγχρονες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και στις προϋποθέσεις για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Η δημιουργία/αναβάθμιση της ευρυζωνικής υποδομής θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων των περιοχών αυτών μέσω της εξασφάλισης της πρόσβασης με ηλεκτρονικό τρόπο σε σημαντικές υπηρεσίες, όπως είναι της υγείας, της εκπαίδευσης και των εμπορικών εφαρμογών. Οι ανωτέρω υποδομές πρόσβασης κρίνονται επίσης αναγκαίες για την αναβάθμιση και βελτίωση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των περιοχών, τη διατήρηση αλλά και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Το έργο βραβεύθηκε στις 21/11/17, στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Βραβείων Ευρυζωνικότητας 2017 «European Broadband Awards 2017» που διοργανώνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG CNECT) ως το καλύτερο έργο στην Ευρώπη στην κατηγορία «Προώθηση πολιτικής συνοχής σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές».

Το έργο διαγωνιζόταν μαζί με άλλα δύο έργα από την Ισπανία και τη Γερμανία, ως φιναλίστ, ενώ συνολικά στον διαγωνισμό συμμετείχαν 49 έργα από 20 χώρες.

Επίσης βραβεύτηκε τον Φεβρουάριο του 2018 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Πληροφορικής & Επικοινωνιών WITSA στα WITSA Global ICT Excellence Award 2018 στην κατηγορία «Digital Opportunity Award».



Συνημμένα Αρχεία
Πληροφοριακό Γράφημα (Infographic) για το εργο RURAL BROADBAND
Επιστροφή



Print out this page Increase font size Decrease font size GR / EN
Νέο πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα 2021-2027

Microsite Καλών Πρακτικών ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ | Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης

Guarantee Fund | Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης

EquiFund

TEPIX

TEPIX

COVID-19